Siirry sisältöön
VALIKKO
Siikajoen kunta

Siikasavontie 1 A
92400 Ruukki
Puh. 040 3156 299
kunnanvirasto@siikajoki.fi
15.2.2018 13:56

Kunnanjohtajan blogi: Hankkeita ja hankia

Hankemaailma on tuttua nykypäivänä lähestulkoon kaikilla toimialoilla niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella. Rahoituslähteitäkin on lukuisia, sekä kansallisia että kansainvälisiä. Siikajoen kunta on useissa hankkeissa mukana, ja käynkin tässä kirjoituksessa lyhyesti läpi joitakin ajankohtaisia hankkeita.

Raahen seudun kehittämiskeskuksen hankkeet kohdistuvat pääasiassa elinkeinoelämän kehittämiseen. Helmikuun lopulla on päättymässä valtatie 8 kehittämisvyöhykkeen elinvoimatarkastelua koskenut hanke, jossa on seutukuntamme kolmen kunnan lisäksi ollut mukana Kalajoen kaupunki. Hankkeen tuloksena kuvataan neljän pääteeman ja karttaesityksen avulla tärkeimmät alueelliset tavoitteet. Lopputulosta voidaan käyttää esimerkiksi ns. ”lobbausmateriaalina” tieasioissa. Toisena kehittämiskeskuksen hankkeena mainitsen matkailun edistämiseen keskittyvän ”Veden äärellä” -hankkeen, jonka päämääränä on kehittää Raahen kasvuvyöhykkeen matkailutoimialaa, sekä toimialan pk-yritysten kasvua ja kehittymistä. Tarkoituksena on edistää matkailutoimijoiden verkostoitumista ja myös investointeja. Tämän hankkeen tiimoilta pidetään kuntamme yrityksille ”matkailuiltamat” Taukokartanossa.

Pienemmistä Leader-hankkeista voi mainita syksyllä käynnistyneen ”Digi haltuun” -hankkeen, jonka tavoitteena on edistää sähköisten palveluiden käyttöönottoa. Hankkeen toiminta-alueena on Raahe, Siikajoki, Lumijoki ja Liminka. Hankkeen kesto on 1,5 vuotta ja toimenpiteenä on mm. kartoittaa kuntien koulutustarpeet digitaalisiin palveluihin liittyen ja toimintamalli luominen koulutustoiminnalle. Hankkeen vetäjänä on Heidi Niemelä, joka on jo mm. kouluttanut ”digikummeja” alueelle. Ajankohtainen hanke on myös syksyllä käynnistynyt ”Palvelupaja” -hanke. Sen tavoitteena on toimivan yhteistyön toimintamallin kehittäminen Siikajoen kunnan alueella toimivien yhdistysten sekä kunnan kesken ja yhdistysten opastaminen työllistämiseen sekä palveluiden tuottamiseen. Hanketyöntekijän rekrytointi on parasta aikaa käynnissä.

Tuorein hankehakemus on tehty opetushallitukselle tammikuun lopussa teemalla ”Kohti sujuvampaa koulunkäyntiä”. Hankkeella edistetään pedagogista, oppilashuollollista ja arkiosaamista erityislasten ja heidän kotiensa kohtaamisessa ja yhteistyössä. Siikajoen kunta toimii hankkeen hakijana ja hallinnoijana, ja mukaan on tulossa viisi muuta kuntaa lähialueilta.

Vuoden alusta käynnistyi Raahen seurakunnan hanke ”Siikajoki – välittämisen ja vuorovaikutuksen yhteisö”. Hankkeen keskeisimpänä tavoitteena on eri väestökohderyhmissä tapahtuvan elämänlaadun ja -hallinnan paraneminen eli toisin sanoen syrjäytymisen ennaltaehkäiseminen sekä työllistymis- ja opiskeluedellytysten paraneminen. Kohderyhmänä ovat mm. työttömät nuoret ja nuoret aikuiset sekä pitkäaikaistyöttömät, ensisijaisesti työmarkkinoiden ulkopuolella olevat miehet.

Lopuksi mennään hankkeista hangille. Tätä kirjoittaessani kuuntelin radiolähetystä PyeongChangin olympialaisista, ja Krista Pärmäkoski hiihti jo toisen mitalin. Toivottavasti mieshiihtäjätkin parantavat tasoaan kisoissa. Muistakaa osallistua käynnissä olevaan kansanhiihtokampanjaan ja nauttia kevättalven mahdollisuuksista ulkoilulle ja liikkumiselle. Sääennusteiden mukaan talviset säät jatkuvat pitkään, joten otetaan siitä ilo irti!

- Mauno Ranto -