Siirry sisältöön
VALIKKO
Siikajoen kunta

Siikasavontie 1 A
92400 Ruukki
Puh. 040 3156 299
kunnanvirasto@siikajoki.fi
28.9.2017 08:32

Kunnanjohtajan blogi: Sadonkorjuun aika

Kesä on kääntynyt vääjäämättä syksyksi, koululaiset ja opiskelijat ovat ahkeroineet jo toista kuukautta ja kunnantalollakin on lomien jälkeen taas täysi tohina päällä. Viljelijät odottavat ja jännittävät sään pysymistä sadonkorjuulle otollisena. Maatalous- ja puutarhayrittäjien menestyminen onkin koko Siikajoen kunnan elinvoimaisuuden kannalta äärimmäisen tärkeää. Luonnonvarakeskuksen tilaston mukaan Siikajoella oli vuonna 2016 yhteensä peräti 226 maatalous- ja puutarhayritystä.

Kesän aikana minulla oli mahdollisuus osallistua moniin tapahtumiin eri puolilla kuntaa. Oli mm. Ylipään olympialaiset, pitäjäpäivät, Siikajoenkylän kyläpäivä, Luohuan ryskypäivä ja varttuneen väen hyvinvointipäivä Kreivinsaaressa. Luomu- ja lähituotemarkkinat sen sijaan jäivät minulta väliin, koska sairastuin syysflunssaan juuri pari päivää ennen markkinoita. On todella mahtavaa, että eri yhdistykset ja järjestöt saavat vapaaehtoisvoimin aikaan paljon erilaista toimintaa kuntalaisille ja myös vieraille. Hienoa on myös se, että näiden yksittäisten tapahtumien lisäksi monet eri yhdistykset järjestävät säännöllisesti aktiviteetteja jäsenilleen ja muillekin.

Kirjoitin jo huhtikuussa blogissani arvion sote- ja maakuntauudistuksesta, ja ennustukseni osui sillä tavoin oikeaan, että uudistuksen aikataulu muuttui. Tämän hetkisen tiedon mukaan uudet maakunnat aloittavat vuoden 2020 alusta ja maakuntavaalit käydään vuoden päästä lokakuussa. Aikataulun venyminen johtuu eduskunnan perustuslakivaliokunnan antamasta lausunnosta valinnanvapausmalliin. Muilta osin lakiluonnokset eivät olleet perustuslain kannalta ongelmallisia. Valinnanvapauslainsäädäntöä valmistellaan uudelleen, ja sen pitäisi tulla lausuntokierrokselle loppuvuodesta ja eduskuntakäsittelyyn ensi keväänä.

Aikataulun muuttuminen on entisestään kiihdyttänyt yksityisten terveyspalveluyritysten kiinnostusta kuntia kohtaan. Esimerkiksi naapurikuntamme Lumijoki on ulkoistamassa sosiaali- ja terveyspalvelunsa Suomen Terveystalolle. Myös toinen naapurimme Liminka on päättänyt selvittää, mitä vaikutuksia sote-palvelujen yksityistämisellä olisi kunnanpalveluille, kiinteistöille ja taloudelle. Useat muutkin kunnat eri puolilla Suomea neuvottelevat ulkoistamisesta ja myös kunnan omistuksessa olevien sote-kiinteistöjen myynnistä yksityisille terveyspalveluyrityksille.

Kiinteistöjen myynnissä on kannustimena se seikka, että sote- ja maakuntauudistuksen myötä tuleva maakunta on velvoitettu vuokraamaan kuntien sote-kiinteistöt vain kolmeksi vuodeksi. Olen itse ollut tilaisuudessa, jossa Kuntaliiton johtohenkilö arvioi, että tuon kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen maakunta tarvitsee vuokraamistaan kiinteistöistä ehkä vain puolet, ja enimmilläänkin kaksi kolmasosaa. Tyhjilleen mahdollisesti jäävät kiinteistöt olisivat iso rasite kunnille, ja saattaa olla, että valtiovalta jotenkin taloudellisesti tukisi niitä kuntia, joiden omistamia kiinteistöjä jäisi vaille käyttöä.

Syksy on kunnantalolla ja kunnanjohtajan työssä kiireistä aikaa. Olenkin sopinut valtuuston, kunnanhallituksen ja teknisen lautakunnan sekä sivistyslautakunnan puheenjohtajien kanssa, että he voivat vuorollaan kirjoittaa tämän ”pääkirjoituksen” kuntatiedotteeseen. Valtuuston puheenjohtaja Päivi Eskola jo osaltaan aloitti viime kuntatiedotteessa.

Syksy on usein myös uuden harrastuksen aloittamisen aikaa. Kansalaisopiston opinto-ohjelma on hyvin monipuolinen, ja syyslukukauden toiminta on jo alkanut. Käyttäkää opiston palveluja ja kokeilkaa rohkeasti jotain uutta!

- Mauno Ranto -