Siirry sisältöön
VALIKKO
Siikajoen kunta

Siikasavontie 1 A
92400 Ruukki
Puh. 040 3156 299
kunnanvirasto@siikajoki.fi
22.5.2017 08:56

Kunnanjohtajan blogi: Kesän korvalla

Edellisessä ammatissani liikunnanopettajana ja usein myös luokanvalvojana toukokuun loppu oli kiireistä, mutta mukavaa aikaa. Oppilaat olivat ehkä tavallistakin vilkkaampia, mutta hyvällä mielellä. Yleensä ilmatkin suosivat ja ulkoliikuntapaikat olivat jo hyvässä kunnossa eri lajien harrastamiseen. Numeroita annettiin, todistuksia kirjoitettiin ja kevätjuhlia valmisteltiin. Lopuksi sekä oppilaat että opettajat kirmaisivat sitten kesälaitumille.

Tämän kevään ylioppilaskirjoitusten tulokset on julkaistu. Siikajoen lukiosta valkolakin saa kaksikymmentäyksi nuorta. Siikajokisia ylioppilaita on muissakin lukioissa ja ammattiin valmistuvia nuoria sekä aikuisopiskelijoita on myös runsaasti päättämässä opintojaan. Toivotan onnea kaikille teille pitkän opiskelu-urakan päätteeksi! Omasta kokemuksestani voin kuitenkin todeta, että on syytä varautua siihen, että jossain vaiheessa suurin osa teistä ammattiin valmistuneista saa palata ”koulupenkille”. Työelämän vaatimukset ja rakenne muuttuvat niin kiivasta tahtia, että jokaisella meistä on oltava valmius päivittää ja täydentää osaamistamme tai kouluttautua kokonaan uudelle alalle.

Tiestön kunto on puhuttanut kuntalaisia pitkin talvea ja kevättä, ja itsellenikin on tullut asiasta paljon yhteydenottoja asiasta. Kunnan kaavateilläkin on kunnostuksen tarvetta, mutta suurin ongelma on valtion teillä, joiden osalta kunnossapitovastuu on ELY-keskuksella. Heikkokuntoisia ja jopa vaarallisia kohtia tiestöllä on joka puolella Siikajokea. Myös talvikunnossapidon laatu on paikoin ollut luokatonta. Kävimmekin huhtikuun lopulla viemässä Ouluun ELY:n viranhaltijoille pitkän ”puutelistan” tiestön kunnossapidosta. Joitakin pieniä kunnostuksia on tulevana kesänä tulossa kunnan alueelle, mutta suurempia perusparannuskohteita tai asfaltoinnin uusimisia ei kunnassamme tänä vuonna ole. Toki rakennustyöt valtatiellä 8 jatkuvat ja osaltaan valmistuvatkin syksyllä. Osin kunnossapidon heikko tilanne johtuu siitä, että valtiolta tulevat määrärahat eivät riitä kaikkien ongelmakohteiden korjaamiseen. Kunnossapidon laatua koskeviin ongelmiin ELY:n viranhaltijat lupasivat puuttua. Kyse on myös siitä, että osalla urakoitsijoista ei ole riittävän raskasta kalustoa esimerkiksi talvella jääpolanteen poistamiseen tai kesällä sorateiden höyläämiseen.

Kevät ja lumien sulaminen tuo näkyviin toisenkin tavallaan tiestöön liittyvän ongelman. Tarkoitan nyt roskaamista. Pahin tilanne on pääteiden varsilla, ja etenkin levähdysalueilla, mutta myös taajamissa katujen varsilla. On käsittämätön määrä erilaista paperi- ja muovijätettä sekä juomapakkauksia, mitä autoilijat ja muut tiellä kulkijat jättävät jälkeensä. Tässä asiassa meistä jokainen voi vaikuttaa tilanteeseen omalla toiminnallaan.

Ruukin puutarhamessut järjestettiin nyt toisen kerran Hevosurheilukeskuksella. Näytteilleasettajia oli viitisenkymmentä ja yleisöä päivän mittaan todella runsaasti. Olipa paikalle tullut ihmisiä linja-autolasteittain, kauimmaiset ilmeisesti Suomussalmelta saakka. Järjestelyt toimivat hyvin ja ihmiset näyttivät viihtyvän tapahtumassa. Suuret kiitokset Ruukin kyläyhdistykselle ja kaikille talkoolaisille!

Mauno Ranto