Yksinyrittäjän tuki

TUEN HAKUAIKA ON PÄÄTTYNYT.

 

Yksinyrittäjä voi hakea tukea yrityksen kotikunnasta eli YTJ-rekisterin mukaisesta kotikunnasta. 2000 euron tuki on kiinteä, eli se myönnetään kokonaisuudessaan, mikäli ehdot täyttyvät. Tuki on haettavissa 30.9.2020 asti. Myönnetty yksinyrittäjän tuki on ilmoitettava kirjanpidossa tuloksi.

Tuen saamisen ehtona on, että yrittäjän taloudellinen tilanne ja liikevaihto on koronavirusepidemian takia merkittävästi heikentynyt 16.3.2020 jälkeen. Merkittäväksi heikentymiseksi katsotaan, että tulot ovat pienentyneet vähintään 30 % edelliseen tilikauteen verrattuna. 

Hakija voi olla yksinyrittäjä tai ammatinharjoittaja, jolla ei ole palkattua työvoimaa (myös freelancerit ja kevytyrittäjät) yritysmuodosta ja toiminnan rahoitustavasta riippumatta. Riittää, että yksinyrittäjällä on YEL-vakuutusnumero TAI yksinyrittäjätulot ovat 20 000 vuodessa.

Muut ehdot:

  • yritystoiminta on päätoimista
  • yrittäjällä on yrittäjän eläkevakuutus (YEL-vakuutusnumero) TAI hän voi esittää vähintään 20 000 €:n vuosittaisen yrittäjätulon tai laskutuksen
  • yrittäjä toimii Suomessa
  • yrittäjällä on edellytykset kannattavaan liiketoimintaan (yritystoiminta on ollut kannattavaa vuoden 2019 tilinpäätökseen tai ennakkoveroilmoitukseen perustuen)
  • verovelallisella yrittäjällä on Verohallinnon hyväksymä maksusuunnitelma velan maksamiseksi
  • tuen avulla yrittäjän on mahdollista jatkaa liiketoimintaa 
  • tuki käytetään yritystoiminnan 16.3.-31.8.2020 välillä syntyneiden menojen kattamiseksi, kuten yritystoimintaa varten hankittujen tilojen ja laitteiden kustannuksiin sekä kirjanpito- ja muihin toimistomenoihin, mutta ei kuitenkaan yrittäjän palkkaan. Tuki on ilmoitettava kirjanpidossa tuloksi.
  • yksinyrittäjä täyttää nk. de minimis -ehdot, eli kuluvan vuoden ja 2 edellisen vuoden aikana saatujen tukien määrä ei ylitä 200 000 euroa

Näin haet tukea

1. Lataa hakemus omalle koneellesi.

2. Täytä hakemus huolellisesti ja tutustu sopimuksen ehtoihin. Lisäämällä nimesi loppuun sitoudut noudattamaan ehtoja (erillistä allekirjoitusta ei vaadita, eli lomaketta ei ole pakko tulostaa).

3. Lähetä hakemus ja pyydetyt / pakolliset liitteet kirjaamoon
kunnanvirasto [at] siikajoki.fi tai postissa Kunnanvirasto, Virastotie 5A, 92400 Ruukki

Pakolliset liitteet, jotka on oltava hakemuksen mukana:
a) tilinpäätös tai veroilmoitus vuodelta 2019/tai viimeisin
b) jäljennös kirjanpidosta ja/tai tiliotteet kulujen ja myyntituottojen kehittymisestä vuodelta 2020
c) todistus veroveloista ja mikäli yrityksellä on verovelkaa, Verohallinnon hyväksymä maksusuunnitelma (omavero.fi -palvelusta)

4. Saat vahvistuksen päätöksestä ensi sijaisesti ilmoittamaasi sähköpostiin tai sen puuttuessa postiosoitteeseen.

5. Tuki maksetaan tilillesi 5 päivän kuluessa päätöksestä.

6. Myönteisen päätöksen saaneille toimitetaan seurantakysely syksyn 2020 aikana, johon tuen saajan tulee vastata (tarkemmat ohjeet tulevat kyselyn mukana).

Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja myönteisen päätöksen saaneiden yrittäjien tuet maksetaan vastaavassa järjestyksessä. 

Yksinyrittäjä saa myös työmarkkinatukea. Yksinyrittäjälle tarkoitettu 2000 €:n tuki ei vaikuta työmarkkinatuen määrään, eli voit hakea molempia.

Yksinyrittäjän avustushakemus