Kirjaston palvelut
  • Kirjasto tarjoaa maksutta lainattavaksi kirjoja, äänikirjoja, lehtiä, musiikkia, kielikursseja, videoita ja dvd-levyjä 
  • Henkilökuntamme neuvoo, tekee tiedonhakuja ja antaa käyttäjäkoulutusta.
  • Voit varata teoksia kirjaston omista kokoelmista ja käyttää Outi-kirjastojen yhteistä aineistotietokantaa ja sen palveluja.
  • Voit kaukolainata muista kirjastoista.
  • Internet-yhteydet ja tietokoneet:
    Jokaisessa toimipisteessä on yksi tai useampi internetpääte, joille saa aikoja puolesta tunnista eteenpäin.
    Kirjastossa käytössä myös avoin langaton verkko ja lainausautomaatti

Kotiseutukokoelma

Siikajoen kunnankirjasto kehittää ja ylläpitää kotiseutukokoelmaa, johon kuulu Siikajokeen tai sen lähiympäristöön liittyvää aineistoa. Kokoelmaan kerätään esimerkiksi:

  • Siikajoen kunnan alueen kirjailijoiden ja kirjoittajien tuotantoa
  • Siikajoesta kirjoitettuja ja siihen liittyviä teoksia
  • Siikajoesta kertovia tai siikajokilaisten tuottamia ääni ja videotallenteita
  • Siikajokeen liittyviä lehtileikkeitä, valokuvia, tiedotteita, karttoja ja muuta ainestoa.

Kotiseutukokoelman tarkoituksena on kertoa Siikajoen kunnan historiasta ja nykyisyydestä. On myös tärkeää, että kirjasto tarjoaa paikallista aineistoa kuntalaisten sekä muiden aiheesta kiinnostuneiden käyttöön ja tiedontarpeeseen.

Kotiseutukokoelman hyödyntäminen

Kotiseutukokoelmaa säilytetään Ruukin pääkirjaston tutkijanhuoneessa. Kokoelma on pääasiassa tarkoitettu tutustuttavaksi kirjaston tiloissa, mutta aineistosta riippuen esimerkiksi viikonloppulainat voivat olla mahdollisia. Monista teoksista on kuitenkin saatavana myös vapaasti lainattavat kappaleet osana muuta kirjaston kokoelmaa.

Kotiseutukokoelmaan voi tutustua myös OUTI-kirjastojen verkkokirjaston kautta, jossa kokoelmaan kuuluvaa aineistoa voi etsiä hakusanalla RUKOT. Kotiseutukokoelmaan kuuluu kuitenkin myös jonkin verran aineistoa, jota ei ole rekisteröity tietokantaan, eikä ole täten löydettävissä sen avulla.

Kokoelman kehittäminen

Kotiseutukokoelmaa kehitetään jatkuvasti. Myös asiakkaat voivat olla mukana rakentamassa kokoelmaa, sillä kirjasto ottaa vastaan lahjoituksia ja ehdotuksia siihen sopivasta aineistosta. Palautetta kokoelmasta ja sen sisällöstä voi antaa kirjaston henkilökunnalle.