Yleisötapahtumat
Päättyy
Tapahtumapaikka
Komppalinnan lähikirjasto
Järjestäjä
SIikajoen kulttuuripalvelut
Yhteyshenkilön nimi
Tuula Kuoppamäki
Yhteyshenkilön puhelin
040-3156302
Kieltolaki, pirtusota ja salakuljettajat -esitelmä

Juha Ylimaunu kertoo pitäjäpäiväviikkoon kuuluvassa Einon Leinon päivän kirjastoillassa vasta ilmestyneen kirjansa ”Pirtusota ja salakuljettajat” pohjalta kieltolain seurauksena alkaneen ”pirtusodan” vaiheet Perämerellä ja keitä olivat Pohjanlahden todelliset pirtukuninkaat. Siikajoen ja Hailuodon seudut olivat tässä toiminnassa keskeisiä. Kirja ja esitys pohjautuvat arkistotutkimukseen sisältäen runsaasti uutta kuvamateriaalia.

Kieltolain tarkoitus oli raitistaa Suomen kansa ja tyhjentää vankilat, mutta kävi päinvastoin. Aikakausi oli raakaa ja rauhatonta. Myös Siikajoen kieltolakiajan tapahtumiin liittyy traagisia tapahtumia, ammuskeluja ja veritöitä. Myös meri otti omansa. Tauvon seudusta muodostui Perämeren tärkeä salakuljetuskeskus. Pirtusodassa taloudelliset panokset olivat suuret, veneitä ja lasteja menetettiin. Suomen rannikoilla ei ole nähty näin suurimittaista laitonta toimintaa ennen tätä aikaa eikä sen jälkeen.

Kirjassa puhutaan salakuljettajista oikeilla nimillä. Yleinen väite, että salakuljettajat olivat työmiehiä, ei päde suursalakuljettajiin: heitä oli kaikista kansankerroksista. Heidän joukostaan löytyy uskomattomia ihmiskohtaloita, rikastumisia, mutta myös kaiken menetyksiä. Kaikkien salakuljettajien toiminta ei päättynyt kieltolain kumoamiseen. Sota-aikoina eräiden taitoja tarvittiin muissa salaisissa operaatioissa.

Juha Ylimaunu paikkaa kirjallaan jo toisen Itämeren kulttuurihistorian tietoaukon. Hänen väitöskirjansa hylkeenpyynnistä on klassikko alallaan ja merihistorian oppikirjanakin käytetty. Hän oli myös viime vuonna ilmestyneen Suomen majakkaseuran Perämeri-kirjan yksi kirjoittaja.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

kesäkuu 2024

Ma Ti Ke To Pe La Su
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
Jaakontie 1, 92320 Siikajoki