Luohua

Luohuan kylä on idyllinen ja vireä kylä maaseudun ja luonnon keskellä. Kaunista kylämaisemaa rytmittävät viljellyt pellot, asukkaiden tilavat tontit ja kylän läpi virtaava Luohuanjoki.

Asuinseudun maaseutumaisuus ja rauhallisuus houkuttelevat niin kyläläisiä kuin kesämökkiläisiä rauhoittumaan ja nauttimaan alueen puhtaasta luonnosta. Luohualla on oma kyläkoulu, jonka tilat mahdollistavat useita erilaisia kerhoja ja muita harrastusmahdollisuuksia. Kylällä on runsaasti yrityksiä, vahvimpana maatalous liitännäiselinkeinoineen, mutta myös muita yrityksiä. Matkailija voi yöpyä kesäaikaan ainutlaatuisessa Pökkylässä, joka toimii myös tilausravintolana ja pitää sisällän upean lahjatavaramyymälän.

Luohuan kylällä on vahva yhteishenki, jonka taidonnäytteitä ovat muun muassa koulun yhteyteen talkoilla rakennettu lähikirjasto ja virkistyskäyttöön tarkoitettu ulkoilu- ja urheilualue Tönkyräkangas. Kylän sijainti on erinomainen ja esimerkiksi työssäkäynti oman kunnan lisäksi onnistuu vaivattomasti useaan suuntaan.

Olemme Siikajoen kunnan lapsirikkain kylä! Asukkaistamme 28 % on lapsia.
 

Etäisyyksiä maanteitse:
Paavola 10 km / 12 min.
Ruukki 20 km / 16 min. (kuntakeskus, juna-asema)
Vihanti 20 km / 20 min. (juna-asema)
Oulainen 50 km, 38 min.
Raahe 55 km, 42 min. 
Oulu 65 km, 55 min.
Ylivieska 75 km, 58 min.

 

Luohuan vapaa-ajan mahdollisuuksia

Koulun yhteydessä on kirjasto, urheilukenttä, liikuntasali, jääkiekkokaukalo ja lasten leikkipuisto. 4H-kerhoja toimii kylällä useita. Kyläkoulu yhdessä kyläläisten ja kyläyhdistyksen kanssa järjestää erilaista yhteistoimintaa. Kansalaisopisto järjestää toimintaa useissa kohteissa Luohualla, myös Rankisperällä ja Ylipäässä.

Tönkyräkankaalla on valaistu latu/kuntorata, sekä yleinen nuotiopaikka/laavu ja kota. Tönkyräkankaan huoltorakennus on vapaasti käytettävissä ja sieltä löytyvät wc:t, suihkut ja pieni keittiö. Huoltorakennusta voi myös vuokrata kyläyhdistykseltä korvauksetta käyttöön ja ulkopaikkakuntalaisille pientä korvausta vastaan. Luohuan seudun erämiesten omistama Veikkola-rakennus mahdollistaa tanssien ym. tapahtumien ja juhlien järjestämisen kylällä, lisäksi rakennusta vuokrataan yksityisille ja siellä järjestetään joitakin kerhoja.

Kipsuanjärveltä löytyy kuntalaisten käyttöön kota ja laavu, talvella järvellä on yksityisten ylläpitämä jäärata. Laajat metsäalueet tarjoavat oivalliset puitteet marjastukseen, metsästykseen ja luonnossa liikkumiseen. Luohuanjoki tarjoaa kauniin maiseman lisäksi mahdollisuuden uimiseen ja kalastukseen.

Karhuviiankivi

Karhuviiankivi on Suomen 20 suurimman siirtolohkareen joukossa. Kivi sijaitsee Luohuan Ylipäässä ja siellä on nuotiopaikka. Kivi on suosittu kohde kiipeily/bolderointi-harrastukseen.

Luohuan hevosystävät ry on erittäin aktiivinen yhdistys ja hevostoimintaa on monessa muodossa kylällä. Kylällä toimiva metsästysseura, Luohuan seudun erämiehet, toimii myös alueella aktiivisesti ja laajat erämaat tarjoavat hyvät puitteet sen toiminnalle.

Luohualla ihmiset viihtyvät ja auttavat toinen toistaan. Tervetuloa käymään ja viihtymään!

 

Luohuan nuori toimija nappasi voiton!

Suomen kylien palkintogaala järjestettiin osana Maaseutuparlamenttia vuonna 2021. Tilaisuudessa palkittiin ensimmäistä kertaa Vuoden Nuori Paikallistoimija ja sehän löytyi kylästämme, sillä Sanna Petäjämaa palkittiin voittajana, onnea! 

Palkinnon jakoi keväällä 2021 toimintansa aloittanut Suomen Kylät ry:n nuorten tulevaisuusjaosto, jonka tarkoituksena on löytää ja muistaa aktiivisia nuoria, jotka edistävät kylätoimintaa omalla alueellaan tai laajemmin.

 

Tapahtumia

Ryskypäivät vuosittain elokuussa
Ylipään olympialaiset 4 vuoden välein

Kylästämme löydät lisätietoa kotisivuilta: www.luohua.fi Tutustu ja ihastu!


Luohuan kylän löydät nyt myös Instagramista ja Facebookista!