Luohua

Luohuan kylä sijaitsee rauhallisella paikalla, luonnon keskellä. Kylämaisemaa rytmittävät viljellyt pellot, asukkaiden tilavat tontit ja kylän läpi virtaava Luohuanjoki.
Luohualla on oma kyläkoulu, jonka tilat mahdollistavat useita erilaisia kerhoja ja muita harrastusmahdollisuuksia. Kylällä on runsaasti yrityksiä, vahvimpana maatalous liitännäiselinkeinoineen, mutta myös muita yrityksiä. Luohuan kylällä on vahva yhteishenki, jonka taidonnäyte on koulun yhteyteen talkoilla rakennettu lähikirjasto.

 

Etäisyyksiä maanteitse:
Paavola 10 km / 12 min
Ruukki 20km / 16 min (kuntakeskus, juna-asema)
Vihanti 20 km / 20 min (juna-asema)
Oulainen 50km, 38 min
Raahe 55km, 42 min 
Oulu 65km, 55 min
Ylivieska 75km, 58 min

 

Luohuan vapaa-ajan mahdollisuuksia

Koulun yhteydessä on kirjasto, urheilukenttä, liikuntasali, jääkiekkokaukalo ja lasten leikkipuisto. 4H-kerhoja toimii kylällä useita. Kyläkoulu yhdessä kyläläisten ja kyläyhdistyksen kanssa järjestää erilaista yhteistoimintaa. Kansalaisopisto järjestää toimintaa useissa kohteissa Luohualla, myös Rankisperällä ja Ylipäässä.

Tönkyräkankaalla on valaistu latu/kuntorata, sekä yleinen nuotiopaikka/laavu ja kota. Tönkyräkankaan huoltorakennus on vapaasti käytettävissä ja sieltä löytyvät wc:t, suihkut ja pieni keittiö. Huoltorakennusta voi myös vuokrata kyläyhdistykseltä korvauksetta käyttöön. Luohuan seudun erämiesten omistama Veikkola -rakennus mahdollistaa tanssien ym. tapahtumien järjestämisen kylällä, lisäksi rakennusta vuokrataan yksityisille ja siellä järjestetään joitakin kerhoja.

Kipsuanjärveltä löytyy kuntalaisten käyttöön kota ja laavu, talvella järvellä on yksityisten ylläpitämä jäärata. Laajat metsäalueet tarjoavat oivalliset puitteet marjastukseen, metsästykseen ja luonnossa liikkumiseen. Luohuanjoki tarjoaa kauniin maiseman lisäksi mahdollisuuden uimiseen ja kalastukseen.

Karhuviiankivi

Karhuviiankivi on Suomen 20 suurimman siirtolohkareen joukossa. Kivi sijaitsee Luohuan Ylipäässä ja siellä on nuotiopaikka. Kivi on suosittu kohde kiipeily/ bolderointi-harrastukseen.

Luohuan hevosystävät ry on erittäin aktiivinen yhdistys ja hevostoimintaa on monessa muodossa kylällä.
 

Tapahtumia

Ryskypäivät vuosittain elokuussa
Ylipään olympialaiset 4 vuoden välein