Revonlahti

REVONLAHTI, MAAILMAN PARAS KYLÄ

Revonlahti sijaitsee kahden kaupungin Raahen (25 km) ja Oulun (50 km) välissä. Täällä on asuttu jo 1500-luvulta asti ja kylän asutus on muotoutunut molemmin puolin kaunista Siikajokea. Meillä on täällä kymmeniä vanhoja kantatiloja, jotka lähes kaikki ovat vielä asutettuina. Asukkaita täällä on noin 700. Kesämökkiläiset tuovat oman lisän kylän elämään. Maaseutumainen kylän rakenne mahdollistaa väljän asumisen ja viihtyvyyden. Saatavilla on isoja tontteja, myös jokirannasta.

Hyvä paikka asua sekä yrittää

Vahvimpana kylällä on maatalous liitännäiselinkeinoineen ja myös muita yrityksiä on runsaasti. Täällä voi havaita luonnon kiertokulun kevään kylvöstä syksyn sadon korjaamiseen. Maaseutumaista kylää halkovat vilkkaasti liikennöity valtatie 8 ja kylän läpi virtaava 160 km pitkä Siikajoki. Logistisesti Revonlahti sijaitsee kunnan kylistä parhaimmalla paikalla niin asumista kuin yrittämistäkin ajatellen. Kaupunkien kupeessa sijaitsevasta Revonlahden kylästä on matkaa Oulunsalon lentokentälle 47 km, Raahen satamaan 29 km ja Ruukin rautatieasemalle 10 km. Komea hirsinen Nesteen Taukokartano ”Kasitien” varrella on yksi kylän maamerkki, josta Revonlahti muistetaan matkaajien joukossa, laajaltikin Suomessa. ”Tavataan Taukokartanossa” on monen kohtaamispaikka, jossa voit myös majoittua. Lisäksi sieltä löytyvät kaupan palvelut, huoltamopalvelut sekä apteekin palvelupiste.

Kylää ympäröivät laajat metsäalueet kankaineen ja soineen, joista Revonneva on kokemisen arvoinen laaja suoalue 8-tien varrella. Suolla voi vaeltaa hillastamassa tai karpalon poiminnassa ja suon kevättalven kestohanget kannattaa kokea hiihtäen tai kävellen. Pöyryn voimalaitos pauhaavine koskineen on tutustumisen arvoinen retkeilykohde.

Revonlahden noin 100 oppilaan koulussa saavat opetusta 1-6 luokkalaiset ja esikoululaiset, sekä aamu- ja iltapäiväkerholaiset. Kunnan yläaste ja lukio sijaitsevat modernissa koulukeskuksessa Ruukissa (10 km).  

Nähtävyydet

Revonlahden kirkko on valtakunnallisesti merkittävä v. 1775 rakennettu idyllinen puukirkko, jossa on kirkkomaalari Mikael Toppeliuksen alttarimaalaukset (hänen viimeisimpiä töitään). Kirkon tapuli on rakennettu v. 1782. Näihin merkittäviin kulttuurimaisema-alueisiin kuuluvat myös vanhan pappilan alue, Suomen sodan muistomerkin ympäristö, sekä Kalliokosken tuntumassa sijaitseva Martikkalan viljelysmaisema.

Kotiseututalo

Kotiseututalo (Vanha pappila) sijaitsee historiallisella Suomen sodan taistelupaikalla. Kauniiseen pihapiiriin kuuluvat komeat rakennukset, jotka ovat osittain suojellut. Revonlahden kotikyläyhdistys ylläpitää ja vuokraa kotiseututaloa erilaisiin juhliin ja kokouksiin, sekä siellä järjestetään kyläläisille erilaisia tapahtumia.

Harrastusmahdollisuudet

Uutuuttaan hohtava Rumpari (Kirkkokoskenpuisto) kutsuu retkeilijää hetkeksi istahtamaan kotalaavulle tulistelun äärelle. Luotisuoran parkkialueelta on esteetön pääsy puistoon kolmen kulkusillan kautta. Rumparissa on inva-wc, avoin tulistelupaikka penkeillä sekä pöytäryhmä ja halkokatos. Lisäksi alueelta löytyy aidattu ylätasanne, sekä polku alas joen rantaan.

Kesällä Revonlahdella voi harrastaa lenkkeilyä, pyöräilyä (Ruukin lenkki), ratsastusta, rullaluistelua, kalastusta, melontaa, marjastamista ja sienestystä. Raahen tienoon Golf-rata sijaitsee Siikajoen kylällä (20 km).

Talvella pidetään useat hiihtoladut avoinna. Kaava-alueen latu sijaitsee kylän keskellä (laavu), Kirkkokukkulan latu Revonlahden ja Siikajoen kylien rajalla (valaistu latu ja lämmin kota) ja jopa 8 km mittainen latu Siikajoen jäällä on käytössä keväthangilla. Moottorikelkkailu joella ja kelkkareiteillä on myös suosittua. Jääkiekkokaukalo koululla on lasten kovassa käytössä.

Kansalaisopiston monenlaiset piirit kokoavat harrastajia opintopiireihin. Täällä toimivat metsästys- ja kalastusseurat ja monet yhdistykset.

Revonlahdella on hyvä asua ja toimia yrittäjänä leppoisten ja tuttavallisten kyläläisten keskuudessa. Täältä myös lapset saavat hyvät kasvun eväät elämään.

Revonlahden kotikyläyhdistyksen sivut

Revonlahti Facebookissa:
• 
Revonlahden kotikyläyhdistys
Revonlahden kotiseututalo
Revonlahden julkinen ryhmä

Kotiseututalo_Minna_Lappi.jpg

Revonlahden kotiseututalo, kuva: Minna Lappi