Ruukki

Siikajoen kuntakeskus sijaitsee Ruukissa ja tämä eloisa sekä kaunis joenvarsikylä kätkee sisäänsä kaupat, peruspalvelut sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelut. Ruukki on Siikajoen kunnan taajama ja hallinnollinen keskus.

Siikajoen elinkeinoelämän rakenteen monipuolisuus tulee hyvin esille Ruukissa, jossa toimii alkutuotannon (maa- ja metsätalous), yksityisten, kaupallisten, julkisten sekä teollisten sektoreiden palveluntuottajat. Ruukista puhutaan lähiympäristössä myös mansikkapitäjänä, sillä mansikan viljelyllä kylällä on pitkät perinteet.

Ruukin Yrityspuisto sijaitsee kuntakeskuksessa ja sen ainutlaatuinen vanha teollisuusmiljöö Siikajoen varrella tarjoaa yrittäjälle asiakaslähtöiset toimintatavat. Yrityspuiston alueella toimii useita yrityksiä luoden huomattavan määrän työpaikkoja. Ruukin Yrityspuisto kasvaa hallitusti yhdessä asiakkaidensa kanssa, tarjoten tontteja sekä tiloja yritysten tarpeisiin. 

Siikajoki tarjoaa palvelut ikään katsomatta ja luonnonläheisestä olemuksestaan huolimatta palvelut sijaitsevat lähellä. Kaikkien asukkaiden arjen helpottaminen, sekä lasten kasvun tukeminen ovat ensiarvoisen tärkeitä arvoja kunnalle. Ruukki tarjoaa yhtenä kylien muodostamasta helminauhasta turvallisen, välittävän ja virikkeellisen ympäristön, jossa on vaivatonta elellä.

Ruukki on palvelujen keskus

Ruukin kyläkeskuksesta katsottuna yhden kilometrin säteellä sijaitsee terveyspalvelut (terveysasema, Mäkelänrinne, Kaarnakoti), apteekki, pääkirjasto, seurakuntatalo, pankki, elintarvikekaupat, kukkakauppa, Nouseva Rannikkoseutu ry:n toimisto, rauta-maatalouskauppa, kodinkoneliike, taksi, rautatieasema, posti- ja matkahuoltopalvelut, huoltoasema, Paavolan Veden toimipaikka, paloasema ja ravintolapalvelut: lounasravintolat pitopalveluineen, pizzeria, iltaravintola & pubi. 

Ruukin kylää kaunistaa Siikajoen kaunis jokirantamaisema. Kylä on mukavan pieni, idyllinen ja viihtyisä maalaiskylä. Kasvuympäristö on turvallinen, kansainvälinen ja yhteisöllinen. Yhteisöllisyyttä ovat lisäämässä vireät kolmannen sektorin toimijat. Ruukissa on aktiivinen kyläyhdistystoiminta ja toimivat urheiluseurat. Harrastuspaikkoja on runsaasti: Kärkiniemen yleisurheilukenttä, tenniskenttä, pesäpallokenttä ja kuntosali. Frisbee-golfrata ja FK-rata Hietamaan vapaa-ajankeskuksen alueella, jossa ovat myös uinti ja hiihtomahdollisuudet.

Vuosittaisia tapahtumia ovat mm. Ruukin kyläyhdistyksen organisoimat Pohjois-Suomen puutarhamessut, sekä Ruukin luomu-ja lähituotemarkkinat. Lisäksi joka kesä vietetään Ruukin pitäjäpäiviä heinäkuussa.

Rakentamista ohjaa valtuuston hyväksymä Ruukin asemanseudun osayleiskaava. Ruukki sijaitsee valtatieltä 8 Revonlahdelta haarautuvan seututien 807:n varrella. Kylän sijainti on hyvin keskeinen, koska etäisyydet ovat Raaheen n.35 km, sekä Ouluun n. 65 km. Ruukin rautatieasemalta on toimivat junayhteydet pohjoiseen ja etelään matkustaville. Linja-autolla matkustaville on toimiva yhteys Raaheen.

Vuonna 1886 Ouluun saakka jatkettu Pohjanmaan rata kulkee Ruukin kautta. Eräänä tuon ajan perintönä on kaksi rautaista niitattua siltaa. Vanhempi siirrettiin nykyiselle paikalleen rautatiesillaksi. Vanha rautatiesilta tunnetaan nykyisin Yrityspuiston siltana.

Koulutus ja varhaiskasvatus

Ruukin kuntakeskuksen kupeessa sijaitsee moderni Ruukin koulukeskus, jossa toimii esi-, ala- ja yläkoulu sekä lukio. Ruukin luonto- ja hevoskeskus, sekä Luonnonvarakeskuksen tutkimusasema sijaitsevat Ruukissa. 

Historian havinaa

Ruukki tarkoittaa varhaista raudan- ja kuparin valmistukseen keskittynyttä laitosta ja sen ympärille muodostunutta aluetta. Ruukki on Pohjois-Suomen vanhin teollisuuspaikkakunta. Teollinen historia alkaa jo vuodesta 1672, kun Pietari Brahe perusti Ruukinkosken partaalle potaskatehtaan. Sijainti oli edullinen, koska potaskan pääraaka-ainetta eli koivuntuhkaa voitiin kuljettaa Siikajokea pitkin. Potaskaa käytettiin lasin ja saippuan valmistuksessa. Taajaman läpi virtaava Siikajoki on myös vanhastaan toiminut tärkeänä sahateollisuuden tukin uittojen kuljetusväylänä.


• Ruukin Yrityspuisto Oy
Ruukin koulukeskus
Ruukin luonto- ja hevoskeskus
Pohjois-Suomen puutarhamessut
Ruukin kyläyhdistys